Screening bij Diabetes Mellitus (Amstelland Zorg)

Wat is Diabetes Mellitus?

Diabetes mellitus is een ziekte waarbij er te veel suiker in uw bloed zit. Suiker in het bloed heet ‘glucose’. Glucose komt uit de koolhydraten in onze voeding. Suikerziekte kan problemen geven aan de bloedvaten in het oog, de nieren en het verdere lichaam. We weten niet precies waardoor diabetes ontstaat. Er zijn ook mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen.

Er zijn twee soorten diabetes mellitus:
• Type 1: begint bijna altijd al op kinderleeftijd. De behandeling (met insuline) gebeurt in het ziekenhuis.
• Type 2: begint meestal op volwassen leeftijd. De behandeling (met leefregels, tabletten en soms insuline) gebeurt in de huisartsenpraktijk.

Aanvankelijk hebben mensen met diabetes type 2 vaak weinig tot geen verschijnselen. Daarom hebben zij de ziekte soms al jarenlang voordat deze ontdekt wordt.

Amstelland Zorg

Amstelland Zorg is een zorggroep: een organisatie die toeziet op de behandeling van chronische aandoeningen in de eerstelijns zorg. Amstelland Zorg maakt namens alle huisartsen uit de regio afspraken met de zorgverzekeraars, ziekenhuizen en zorgverleners uit de eerste lijn, zoals de optometrist. Die afspraken gaan bijvoorbeeld over de zorgverlening voor mensen met diabetes mellitus type 2 (“ouderdoms suikerziekte”).

Screening bij Eye Wish Uithoorn

Op verwijzing van uw huisarts kunt u ook voor de screening van uw ogen bij Eye Wish Uithoorn terecht. Met de meest moderne apparatuur worden er per oog twee netvliesfoto’s gemaakt. Zo kunnen wij de bloedvaten van uw ogen in kaart brengen en beoordelen of er mogelijk schade is ontstaan door Diabetes Mellitus. De resultaten worden gelijk teruggekoppeld aan uw huisarts. Voor vragen over het oogonderzoek door onze optometrist of voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar 0297 – 783 000.

image_src