Wat is Visuele Training?

In de optometrie wordt visuele training verder ontwikkeld en toegepast, soms in combinatie met een (prisma)bril. Door middel van visuele training kan de visuele prestatie verbeterd en zelfs verder ontwikkeld worden. Ontwikkeling van visuele vaardigheden betekent o.a. aanleren om beide ogen effectief samen te laten werken (samenvallend, fixerend en scherpstellend). Visuele Training kan de symptomen verminderen en de onderliggende oorzaak voor onvoldoende visuele vaardigheden en visuele stress verminderen. Hiervoor wordt een trainingsprogramma met verschillende oefeningen meegegeven. Visuele training sluit geen andere behandelingen uit, maar moet veel meer een onderdeel zijn van de totale aanpak.

Advies visuele ergonomie

  • Gebruik eventueel een schuine werktafel bij lezen op korte afstand. Een hoek van 20° zorgt voor een betere kijk- en lichaamshouding.
  • Richt de ogen regelmatig op een grote afstand om de ogen te ontspannen.
  • Daglicht is veruit het beste. Bij kunstlicht moet de verlichting die gebruikt wordt ongeveer 3x sterker zijn dan de verlichting in de rest van de ruimte. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een leeslamp.
  • Zit rechtop, borst vooruit, schouders naar achteren. Als je merkt dat het kijken comfortabeler lijkt met het hoofd gedraaid, is het ons advies om prisma-meting uit te voeren.
  • Televisie kijken: Het is aanbevolen om op een afstand te zitten die minimaal zeven maal groter is dan de diameter van het scherm. Televisie kijken ontwikkelt weinig visuele vaardigheden. Het is daarom beter dat kinderen niet meer dan twee uur per dag naar de televisie kijken.
  • Beeldschermwerk: Advies om 15 graden onder de horizon naar het beeldscherm te kijken. Daarnaast adviseren wij computerbrillen bij langdurig beeldschermwerk. Ook adviseren wij onze BlueClean coating. Deze coating verminderd bij vermoeide ogen.