Nachtlenzen®

Nachtlenzen draag je als je slaapt. Terwijl je slaapt, corrigeren de lenzen je ogen. De lenzen raken niet je hoornvlies, maar drijven op je traanfilm. Door drukverschil neemt de voorkant van je oog een andere vorm aan. Dat verschil in vorm zorgt dat je overdag scherp kunt zien zonder bril of lenzen. Een goede oplossing wanneer je vaak last hebt van droge ogen! Maar ook ideaal om vrijuit te kunnen sporten of als je gewoon geen bril wilt. Nachtlenzen geven je hiermee comfort en vrijheid wanneer dit het belangrijkst is, namelijk als je wakker bent.

Nachtlenzen aanmeten

Voordat je Nachtlenzen kan gaan dragen, beoordeelt onze optometrist of jouw ogen geschikt zijn voor Nachtlenzen. Helaas zijn Nachtlenzen niet voor iedereen de oplossing. Nachtlenzen corrigeren bijvoorbeeld alleen min-sterktes tot een sterkte van -4,00. Laat daarom altijd door de optometrist beoordelen of Nachtlenzen ook geschikt zijn voor jouw ogen. Voor het aanmeten van Nachtlenzen maken wij met behulp van een topograaf een plaatje van je ogen. Dit is belangrijk om de vorm van je ogen nauwkeurig te bepalen. Verder zal de optometrist je sterkte opmeten. Met deze gegevens worden Nachtlenzen gemaakt die precies op maakt gemaakt zijn voor jouw ogen en de correctie die jij nodig hebt. Een paar dagen na het aanmeten van de lenzen zijn de lenzen klaar en kan je deze ophalen. Als je nog nooit lenzen gedragen hebt, zal de optometrist met je doornemen hoe je de lenzen inzet, uithaalt en schoonmaakt.

Uitgebreide controles

Omdat Nachtlenzen een andere werking hebben dan ‘gewone’ contactlenzen is het in de beginfase belangrijk om regelmatig op controle te komen bij de optometrist. Alleen dan kan de specialist de beste werking van je Nachtlenzen garanderen.

1e controle De eerste controle is na 1 tot 3 nachten Nachtlenzen dragen. Er wordt dan gekeken of de lenzen ’s nachts goed gezeten hebben en of de correctie van je ogen op de juiste manier lijkt te gaan. Als je vragen hebt, kun je deze natuurlijk tijdens dit bezoek stellen.

2e controle Na een week is de tweede controle. De optometrist kijkt dan in hoeverre je sterkte al gecorrigeerd is en of dit naar verwachting gaat.

3e controle Na drie weken is de volgende controle. Er zal opnieuw een plaatje van je ogen gemaakt worden, waarmee de optometrist heel goed kan zien of de correctie van je ogen volgens plan verloopt. Tegen deze tijd is je zicht helemaal scherp.

Inzetten

 

Uithalen

Wenperiode

Meestal kan je na 1 week volledig scherp zien. In sommige gevallen kan het iets langer duren. Hoe lang jij nodig hebt, is afhankelijk van je sterkte en je ogen. Je kan met de optometrist overleggen hoe je deze periode kan overbruggen. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van daglenzen.

Jaarlijks vervangen

Nachtlenzen gaan één jaar mee. We adviseren om je Nachtlenzen ieder jaar te vervangen. Alleen op deze manier kunnen we een goede werking van je Nachtlenzen garanderen.