Droge ogen, een veel voorkomend probleem

Droge ogen wordt gekenmerkt door uitdroging van de oogbol en de oogleden. Aan de bovenzijde van het oog zitten traankliertjes. Deze produceren traanvocht en dat beschermt het oog tegen uitdroging, stof en schadelijke bacteriën. Iedere keer dat je met je ogen knippert, wordt er traanvocht over het oog verspreid. Door een tekort aan traanvocht kunnen onder andere de hoornvliezen van je ogen ontstoken raken.

Wat zijn de oorzaken van droge ogen?

  • Een verminderde afscheiding van vocht door de traanklieren.
  • Verminderd knipperen zorgt ervoor dat de ogen niet vaak genoeg bevochtigd worden. Tijdens langdurig computerwerk, tv kijken of lezen knipper je vaak te weinig.
  • Slechte kwaliteit van het traanvocht waardoor het sneller kan verdampen.
  • Veranderingen in je hormoonhuishouding kunnen ook droge ogen veroorzaken.
  • Onregelmatigheden van het hoornvlies kunnen ervoor zorgen dat het oog niet gelijkmatig bevochtigd wordt.

De oorzaak van droge ogen kan ook liggen bij het dragen van contactlenzen. Bij contactlenzendragers functioneren de kliertjes van het oog minder goed en daarom zijn hun ogen vaak minder vochtig. Ook omgevingsfactoren als airco, veel stof of slechte luchtvochtigheid kunnen voor droge ogen zorgen. In veel gevallen kan er echter geen duidelijke oorzaak voor droge ogen worden aangewezen.

Wat zijn de symptomen van droge ogen?

Als je droge ogen hebt, kun je rode ogen krijgen en kunnen je ogen opzwellen. Het oog voelt branderig en geïrriteerd aan. Meestal zijn beide ogen aangetast. Als je last hebt van droge ogen, kun je de volgende klachten herkennen: Branderige, Vermoeiende, tranende ogen. Zandkorrelgevoel, pijn en lichtgevoeligheid.

Het droge ogen onderzoek

De optometrist doet een uitgebreid droge ogen onderzoek naar de eventuele oorzaak van de droge ogen. We beoordelen zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de traanfilm door middel van een zogenaamd spleetlamp onderzoek. Traanvocht kan tevens nader onderzocht worden door toevoeging van kleurstofdruppels. Als er een aanwijsbare oorzaak is van droge ogen, dan wordt die eerst behandeld. Vaak worden de droge ogen veroorzaakt door meerdere factoren en lukt het niet om meteen de oorzaak weg te nemen. In dat geval bestaat de behandeling uit het verlichten van de klachten. De optometrist stelt samen met u een behandelplan op.